miercuri, 28 iulie 2010

Lacul Sfanta Ana




Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic de pe întreg teritoriul Romaniei. Se afla situat în Masivul Ciomatu, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tusnad. Lacul este aşezat pe fundul craterului unui vulcan stins.
Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m. De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungi
me de 620 m şi o lăţime maximă de 460 m, o suprafaţă de 19,50 ha şi o adâncime maximă de 7 m.
Lacul îşi completează a
pele numai din precipitaţii, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apă nu există oxigen, motiv pentru care în aceasta nu trăieşte nici o vietate.
Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează şi emanaţiilor mofetice prin fundul lacului şi prin pereţii craterului.
Lacul Sfânta Ana, este o rezervaţie complexă naturală, geologică, floristică şi faunistică, fiind legat de Baile Tusnad prin poteci turistice.

Se merge de la drumul principal catre Baile tusnad aproximativ 15 km. Drumul este destul de prost, cu multe gropi. Se poate ajunge cu masina pana aproape de lac si se plateste o taxa de vizitare.
Din aceasta taxa mi-au spus ca se face ecologizarea drumului si imprejurimilor lacului. Ce-i drept ca nu am vazut gunoaie atat de multe.
Un lucru nu mi-a placut totusi. Vara este permis scaldatul si gratarele langa lac. Pai ori e rezervatie naturala ori ce e?

Lângă lac se află o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu